Perşembe

SONBAHAR VE MUHALLEBİLİ - KALECİK KARASI ÜZÜM PELTESİ

DSC00654

Taaa baharda başlayan toprakla haşır neşir olmalar, Uzunn yaz sıcaklarında devam eder. Çiftçi tarlasını sürer, bahçesinin bakımını yapar, Sebzeleriyle ilgilenir. Onları çapalar sular ilaçlar.Çok zor ve meşakkatli bir süreçtir bu. Ama sonucu bildiğinden bir an önce kavuşmak istemenin sabırsızlığıyla ancak iyi sonuçların sabır gerektirdiğini bilmenin azmiyle didinir durur.Merakla bekler sonucu.

Tıpkı bir resmi renklendirircesine tual üstünde , bağcıda bağını bahçesini renklendirir.Önceleri kahverengi olan toprak tohumla buluşunca yeşermeye başlar.Artık yemyeşildir her taraf.Sonra boylanır tohum uzar gelişir.Renk renk çiçek açar kırlar bayırlar.Bir süre sonra meyveye durur ağaçlar, sebzeler.Sıcak yakıp kavurdukça gelişir tatlanırlar.Olgunlaşmaları zaman alır. Derken birden havalar soğumaya başlar.

Hasat zamanı gelmiştir artık.Çiftçi ürünüyle buluşur.Pazarlara çarşılara bolluk gelir.Bereketlenir üreticinin kesesi.

Renk cümbüşü tezğahları ilgi odağı haline getirir. Elmalar ayva ve armutlar süsler tabakları. Hele üzümler.

üzüm_çeşitleri

Onlar adeta habercisidir sonbaharın. Sonbahar bolluk ve bereket ayı.

Dolap her çeşitten üzümle dolup taşınca pelte yapmaya karar verdim.Komşum selmada Ankara Kalecikte bulunan bahçelerinden Kalecik karası üzümü getirince o güzel rengin görselliğini peltemde görmek istedim. Üzerlerini Kızım Seda süsledi. Birlikte resimledik. Şimdide karşınızda.

DSC00646

Malzemeler:

Pelte için

  • 3 Su bardağı üzüm suyu
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı şeker.

Muhallebi için

  • 3 Su bardağı süt,
  • 4 Yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya.
  • İstediğiniz bisküvi

Üzeri için istediğiniz nevale

Yapılışı:

  • Önce süt ,şeker ve pirinç unu ile muhallebimizi pişirelim.
  • Kaselere birer bisküvi koyalım.
  • vanilyayı katıp iyice mikserleyerek kaselere bölüştürelim.
  • Bu arada peltemizi pişirmeye başlayabiliriz.
  • Üzümlerin saplarını ayırıp güzelce yıkayarak bir tencereye alalım.
  • 1 fincan su ilavesiyle 15 dakika pişirelim.
  • ılıyınca iyice sıkıp ezelim.Ben papates ezicisini kullandım.
  • Süzgeçten geçirerek tüm posalardan ayıralım
  • Ocağa alıp mısır nişastası ve şeker ilavesiyle pişirelim.
  • İyice koyulaşınca muhallebilerin üzerine bölüştürelim.
  • Soğuyunca üzerini süsleyerek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun

15 yorum:

emin kartal dedi ki...

Mımmm...imrenmemek elde değil:)Müthiş görünüyor.Eminim tadı öyle.Değişik bir lezzet.Hemen tarif alıyorum.Paylaşım için teşekkürler.Sevgiyle kalın...

pembe tatlar dedi ki...

Tadını merak ettim o kadar güzel sözeden sonra canım ellerine sağlık...

HADİYE dedi ki...

Emin bey tavsiye ederim.Mutlaka deneyin.Çok güzel bir lezzet

HADİYE dedi ki...

Pembe Tatlar evlerde her zaman üzüm oluyor.Yap mutlaka .Yapamazsan haber ver.Ben yollarım sana :)

kizilciksurubu dedi ki...

Görüntü sahane, bayildim. Ellerine saglik, sevgiler.

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

selam, geçenlerde ben de kokulu üzümden pepeçura tatlısı yapmıştım. ona benziyor bu da. çok leziz olduguna eminim. ellerine sağlık

HADİYE dedi ki...

Sanada selam Ordan burdan hayattan,
Evet senin tatlınla aynı neredeyse,
Biz çok seviyoruz.lezizi oluyor evet.

Eylem dedi ki...

öyle güzel anlatmışsın ki merak içinde en kısa zamanda yapmayı istiyorum.ellerine saglık.

HADİYE dedi ki...

Eylemciğim,

Hem lezzetli hem vitamin deposu hemde israfı önlüyor.
Yenmeyen üzümleri değerlendirmiş oluyorsun.

nurmutfakta dedi ki...

ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN



46. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;

http://porselendemlik.blogcu.com

http://birdemliksohbet.blogspot.com/

http://gelibolu17.blogspot.com/

tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için

19 EKİM 2009 - 2 KASIM 2009

TARİHLERİ ARASINDA

http://nurmutfakta.blogcu.com/

YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE

"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 46.HAFTA "

BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİM BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
SEVGİLER

Tijen dedi ki...

Bu mevsim ben de çok seviyorum pazardaki üzüm renkliliğini. Ama Korkuteli'nin bir siyah üzümüne takıldım, sadece ondan alıyorum bu ara. Bir de Kıbrıs üzümü alırdım gerçi Ekim'de, bu sene onu boşladım!

pembe tatlar dedi ki...

Canımmwerhabalar kar lokumunu sormuşun...


Bardakları ıslatıp muhallebiyi dolduruyoruz ve dolapta soğutuyoruz...
Bardaktan kolay çıkması ve hindistan cevizine rahat bulamak için bardağa su ekleyip hemen boşaltıyoruz...
Islak ıslak olmuyor...
Bardaktan muhallebi bir solukta çıkıyor zedelenmiyor...

Bende yaparken çok endişeliydim ama inan çok kolay oluyor...

AYŞEGÜL dedi ki...

MRB TEYZECİM ELLERİNE SAĞLIK.BENDE DENEDİM HARİKA OLDU SUPERSİN

Damak Tadı dedi ki...

Hem imrendirici,hem romantik bir sunum olmuş tatlım..Ellerine sağlık..Kocaman sevgilerle...

Tijen dedi ki...

Turşu yemeye geleceğim ona göre Hadiye hanııımmmm!!!