Taaa baharda başlayan toprakla haşır neşir olmalar, Uzunn yaz sıcaklarında devam eder. Çiftçi tarlasını sürer, bahçesinin bakımını yapar, Sebzeleriyle ilgilenir. Onları çapalar sular ilaçlar.Çok zor ve meşakkatli bir süreçtir bu. Ama sonucu bildiğinden bir an önce kavuşmak istemenin sabırsızlığıyla ancak iyi sonuçların sabır gerektirdiğini bilmenin azmiyle didinir durur.Merakla bekler sonucu.
Tıpkı bir resmi renklendirircesine tual üstünde , bağcıda bağını bahçesini renklendirir.Önceleri kahverengi olan toprak tohumla buluşunca yeşermeye başlar.Artık yemyeşildir her taraf.Sonra boylanır tohum uzar gelişir.Renk renk çiçek açar kırlar bayırlar.Bir süre sonra meyveye durur ağaçlar, sebzeler.Sıcak yakıp kavurdukça gelişir tatlanırlar.Olgunlaşmaları zaman alır. Derken birden havalar soğumaya başlar.
Hasat zamanı gelmiştir artık.Çiftçi ürünüyle buluşur.Pazarlara çarşılara bolluk gelir.Bereketlenir üreticinin kesesi.
Renk cümbüşü tezğahları ilgi odağı haline getirir. Elmalar ayva ve armutlar süsler tabakları. Hele üzümler.
Onlar adeta habercisidir sonbaharın. Sonbahar bolluk ve bereket ayı.
Dolap her çeşitten üzümle dolup taşınca pelte yapmaya karar verdim.Komşum selmada Ankara Kalecikte bulunan bahçelerinden Kalecik karası üzümü getirince o güzel rengin görselliğini peltemde görmek istedim. Üzerlerini Kızım Seda süsledi. Birlikte resimledik. Şimdide karşınızda.
Malzemeler:
Pelte için
- 3 Su bardağı üzüm suyu
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 yemek kaşığı şeker.
Muhallebi için
- 3 Su bardağı süt,
- 4 Yemek kaşığı şeker
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
- 1 tatlı kaşığı vanilya.
- İstediğiniz bisküvi
Üzeri için istediğiniz nevale
Yapılışı:
- Önce süt ,şeker ve pirinç unu ile muhallebimizi pişirelim.
- Kaselere birer bisküvi koyalım.
- vanilyayı katıp iyice mikserleyerek kaselere bölüştürelim.
- Bu arada peltemizi pişirmeye başlayabiliriz.
- Üzümlerin saplarını ayırıp güzelce yıkayarak bir tencereye alalım.
- 1 fincan su ilavesiyle 15 dakika pişirelim.
- ılıyınca iyice sıkıp ezelim.Ben papates ezicisini kullandım.
- Süzgeçten geçirerek tüm posalardan ayıralım
- Ocağa alıp mısır nişastası ve şeker ilavesiyle pişirelim.
- İyice koyulaşınca muhallebilerin üzerine bölüştürelim.
- Soğuyunca üzerini süsleyerek servis yapabiliriz.
14 yorum:
Mımmm...imrenmemek elde değil:)Müthiş görünüyor.Eminim tadı öyle.Değişik bir lezzet.Hemen tarif alıyorum.Paylaşım için teşekkürler.Sevgiyle kalın...
Tadını merak ettim o kadar güzel sözeden sonra canım ellerine sağlık...
Emin bey tavsiye ederim.Mutlaka deneyin.Çok güzel bir lezzet
Pembe Tatlar evlerde her zaman üzüm oluyor.Yap mutlaka .Yapamazsan haber ver.Ben yollarım sana :)
Görüntü sahane, bayildim. Ellerine saglik, sevgiler.
selam, geçenlerde ben de kokulu üzümden pepeçura tatlısı yapmıştım. ona benziyor bu da. çok leziz olduguna eminim. ellerine sağlık
Sanada selam Ordan burdan hayattan,
Evet senin tatlınla aynı neredeyse,
Biz çok seviyoruz.lezizi oluyor evet.
öyle güzel anlatmışsın ki merak içinde en kısa zamanda yapmayı istiyorum.ellerine saglık.
Eylemciğim,
Hem lezzetli hem vitamin deposu hemde israfı önlüyor.
Yenmeyen üzümleri değerlendirmiş oluyorsun.
Bu mevsim ben de çok seviyorum pazardaki üzüm renkliliğini. Ama Korkuteli'nin bir siyah üzümüne takıldım, sadece ondan alıyorum bu ara. Bir de Kıbrıs üzümü alırdım gerçi Ekim'de, bu sene onu boşladım!
Canımmwerhabalar kar lokumunu sormuşun...
Bardakları ıslatıp muhallebiyi dolduruyoruz ve dolapta soğutuyoruz...
Bardaktan kolay çıkması ve hindistan cevizine rahat bulamak için bardağa su ekleyip hemen boşaltıyoruz...
Islak ıslak olmuyor...
Bardaktan muhallebi bir solukta çıkıyor zedelenmiyor...
Bende yaparken çok endişeliydim ama inan çok kolay oluyor...
MRB TEYZECİM ELLERİNE SAĞLIK.BENDE DENEDİM HARİKA OLDU SUPERSİN
Hem imrendirici,hem romantik bir sunum olmuş tatlım..Ellerine sağlık..Kocaman sevgilerle...
Turşu yemeye geleceğim ona göre Hadiye hanııımmmm!!!
Yorum Gönder