Salı

EZME TURŞU


Sonbahar gelince her evde kış hazırlıkları yapılır az yada çok.Bende kendimce hazırlıklarımı yaptım.Bu ezme turşuda bunlardan bir tanesi.Ben 6 kavanoz yaptım.
Kış yemeklerinin yanında pilavlarla ,patatesli yemeklerle,kuru fasulye nohutla çok güzel gidiyor.Biz çok seviyoruz.
Ayrıca bu Ezmeyi sevgili Karabiber'in Mutfağı'na gönderiyorum, P.Ç.D.S 29 etkinliğinin ev sahibeliğini yapıyor, kendisine kolay gelsin diyorum.Etkinlikte tatlı tuzlu öyle çokki birde acılı lazım diye düşündüm.
Hepinize sımsıcak sevgilerimi yolluyorum.
Malzemeler:
  • 1 litrelik kavanoz
  • 1 kg domates
  • 1/2 kg arnavut biberi,
  • 2 baş sarmısak,
  • 1 çay bardağı sirke,
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu.
  • Bir tutam maydanoz.
Yapılışı:
  • Öncelikle Kavanoz ve kapağı suda kaynatılarak sterilize edilir.
  • sarmısaklar dişlere ayrılıp bir kase suya ıslatılır.(kolay soyulması için)
  • Domates ,biberler ve maydanoz güzelce yıkanır.
  • Sarmısaklar ayıklanır,
  • Domatesler sap dipleri kesilp 2 yada 4 e bölünür.
  • Sarmısaklar ve domatesler birlikte robottan geçirilip püre haline getirilir.
  • Derince bir kaseye boşaltılır.
  • Biberlerin sapları ayıklanıp küçük küçük doğranır.
  • Maydanoz doğranır.
  • Domatesle birleştirilir.
  • Sirke ve azar azar tuzu ilave edilir.
  • Tadına bakıldığında deniz suyu tadında olmalı.Çok tuzlu olmamasına dikkat edilir. 
  • Tüm malzeme cam yada plastik bir kapta karıştırılır.
  • Üzerine tülbent yada kapak kapatılıp 2-3 gün fermantasyon için gölge bir ortamda bekletilir.
  • Bu yapılmazsa turşu köpürüp taşar.
  • Daha sonra Kaynatılmış kavanoza doldurulup ağzı sıkıca kapatılır.
  • Gün ışığı almayan ve serin bir yere kaldırılıp ezmemizin olması beklenir.(yaklaşık 1 ay)
Technorati Etiketleri: ,

11 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Çok değişik turşu çeşidi olmuş..Bizde turşu hemen hemen hiç kurulmaz..Sevmediğimizden değilde alışkanlık haline gelmediğinden olsa gerek..Sizler yapınca bende imreniyorum böyle..Ellerine sağlık..İyi günlerde tüketirsiniz inşallah..


Sevgilerle..

Zarpandit :) dedi ki...

ay cnm ya su tarifi aradım durdum goz kararı beceremedim hay allah razı olsun yaaa:DDDDDDd

Huriye dedi ki...

Degisik ve pek lezzeli gözüküyor,ellerine saglik...sevgiler

:)den dedi ki...

Off çok severim bu turşuyu. Aslında tüm turşuları:)Yemeğin yanında kaşık kaşık yenen bir turşu bu değil mi?

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

MERHABA Canımcım;
29. Ev sahibemiz olan semiha (karabiberinmutfagi.blogspot) arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .ELLERİNİZE SAGLIK BU ARADA YENİ SİTEM http://birdemliksohbet.com
Sevgilerimle SEVİL SAHİN
Bu bir duyurudur :eger daha önce yolladıysam kusura bakma arkadaşım ne kadar cok duyurulursa o kadar cok katılım olacaktır şimdiden bu duyurumu yayınladıgın için tşk ederim
MERHABALAR CANIM ;
ARTIK GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ PLANLADIĞIMIZ İSTANBUL BULUŞMALARININ 3 .SÜNÜ GERCEKLESTİRECEGİZ DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN 8 KASIM 2008 SAAT 14:00 DE BAKIRKÖY GALERİA DA ALT KATINDA MADODA BULUŞACAGIZ SENİDE ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIM .
DAVET ETMEYİ UNUTTUGUM YADA YETİŞEMEDİM TÜM İSTANBULDAKİ SİTE SAHİBİ DOSTLARIM HEPİNİZİ BEKLİYORUM GELMEK İSTERSENİZ EGER YORUM KISMINA TELEFON VE İSİMLERİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİ OLACAKTIR İSTERSENİZ MSN ADRESLERİNİZİDE YAZABİLİRSİNİZ. YORUMLARIM ONAYLIDIR VE KESİNLİKLE YAYINLANMAYACAKTIR. LÜTFEN BANA OLUMLU YADA OLUMSUZ YORUM BIRAKINIZ
SEVGİLER BİRDEMLİKSOHBET SEVİL

Adsız dedi ki...

canım p.d.c.s.etkınlıgı 29 a katılımından dolayı cok cok tesekkür ederım benı yalnız bırakmadıgınız ıcın cok mutluyum...www.karabiberinmutfagi.blogspot.com

SARI PAPATYALAR dedi ki...

ellerine sağlık canım bende yaptım bundan ama hepsi taştı tekrar denemeye korkuyorum sevgiler

kizilciksurubu dedi ki...

Ben de bu sene yaptim bu tursudan, cok lezzetli oluyor. Ellerine saglik, sevgiler.

eldivenlerim dedi ki...

bloğunuzu şöyle bi gezdimde pek hamaratsınız herşey birbirinden leziz gözüküyor, turşuda ayrı güzel buarada;) ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,Hanımlarla yapılan günlere,Beş çayına gelen misafirlere,Her biri birbirinden lezzetli tarifler...http://porselendemlik.com/ http://www.birdemliksohbet.com/ http://selmahlc.blogcu.com/ tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati 30 için:
17.11.2008 -30,11,2008 TARİHLERİ ARASINDA PORSELENDEMLİK ÇAY SAATİ ‘NİN 30 EV SAHİBESİ OLARAK http://susamcorekotu.blogcu.com/
OLARAK GÖREV YAPACAĞIM YANİ BEN YAPACAĞIM…
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HEP BİRLİKTE ETKİNLİGİMİZE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 30" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM ..
C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİM BU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE...
TARİFLER PAZARTESİNDEN İTİBAREN YAYINLANACAKTIR..
EV SAHİBESİ OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR http://birdemliksohbet.blogspot.com/ İLETİŞİME GECEBİLİR....
Yorum bırakın sıraya alalım sizleride :))

Adsız dedi ki...

mrb bloğunuzu tesadüf buldum.bu turşuyu bende yapıyorum ama 3 gün güneşte bekletiyorum.sıkça karıştırıyorum.asiti gitmiş oluyor ve kabarmıyor.daha sonra kavonozlara koyuyorum.tarif için teşekkürler.