Pazartesi

FIRINDA PATLICANLI KÖFTE



 

Onbir ayın sultanı geldi. Allah cc nasip ederse yarın sahura kalkacağız. Elimizden geldiğince,  gücümüzün yettiği kadar Oruç ibadetimizi yerine getireceğiz. Oruç sağlıklı insanların yerine getirmesi gereken bir ibadet. Havalar çok sıcak ancak kendinizi manevi olarak hazırlarsanız hiç şüphe yokki zorlanmadan tutabiliyorsunuz orucunuzu. Allah cc herkesin yardımcısı olsun. Önemli olan sızlana söylene aç kalmak değil, Allahın rızasını kazanmak için sabredip şükretmek. Şimdiden hepinizin ramazanını tebrik ediyorum.
Bu yemeği misafirlerim çok beğendiler. Çok şık çok kolay ve lezzetli. Ramazan sofralarında göz doldurabilir. Bir gün önceden hazırlanıp ertesi gün fırında pişirilebilir.
Bu tarifi aynı zamanda Tuz Biber dergisinin bu ayki  Ramazan Yemekleri etkinliğine gönderiyorum.

Malzemeler:

Köfte:

  • 750 gr orta yağlı kıyma,
  • 1 yumurta,
  • 1 kuru soğan,
  • 2 diş sarmısak
  • 2 dilim bayat ekmek içi,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı kırmızı acı biber,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
Sebzeler:
  • 1 kg kemer patlıcan,
  • 1 kg Patates,
  • 6-7 İri domates,
  • 6-7 sivri biber,
Ayrıca:
  • 1 kaşık salça,
  • sıcak su,
  • Kızarmak için sıvı yağ,
Yapılışı:

  • Soğan incecik doğranır yada rendelenir.
  • Sarmısak ezilerek eklenir.
  • Yumurta, ekmek, içi kıyma ve baharatlar ilave edilerek iyice yoğrulur.
  • Et bütünleşip kıvam alınca patlıcanların büyüklüğünde köfteler yapılır.
  • Dolapta dinlenmeye bırakılır.
  • Patlıcanlar alacalı soyulup 1 cm eninde para para kesilip tuzlu suda bekletir,
  • Patatesler soyulup patlıcanlara eş olabilecek boyutta yuvarlak kesilir,
  • Domatesle yuvarlak kesilir.
  • Biberler 1,5 cm uzunluğunda kesilir,
  • Sırayla ; patatesle kızartılır.Pembeleşmeden alınır.
  • Patlıcanlar az kızartılır.
  • Köfteler çok az yağ ile teflon tavada kızartılır.
  • Fırın kabına (Ben yuvarlak borcam kullandım) bir patates, üzerine köfte, sonra patlıcan, domates ve biber şeklinde üst üste dizip kürdanla sabitliyorsunuz. Bu şekilde hazırlayıp ağzını saranla yada kapakla kapatıp buzdolabında iki gün saklayabilirsiniz.
  • Bir kaşık salçayı sıcak su ile eritip hazırladığınız sosu patateslerin hizasına kadar fırın tepsinize ilave edin.
  • 180 derece fırında 15-20 dakika. Domates ve biberler pişene kadar tutun.
  • Yemeğiniz hazır.



  •  



9 yorum:

Gelibolu17 dedi ki...

Ellerinize sağlık,yemek harika görünüyor.sevgiler,selamlar

Eylem dedi ki...

ellerine saglık.

ramazan dedi ki...

Bu yemek te yenmez mi.Ben de zaman zaman deniyorum.Tek şikayetim patlıcanların emdiği yağ.Lezzeti harika.
Afiyet olsun.

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

ellerine sağlık iftarda misafir ağırlayacak şık ve lezzetli bir yemek

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı haftalar. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize,emeğinize sağlık.(Patlıcanlı herşeyi çok severim.)

Saygılar.

annemineli dedi ki...

Çok güzel bir yemek,ellerine kollarına sağlık,yiyenlere afiyet olsun,sevgi ile öptüm.....

HADİYE dedi ki...

Merhaba,
Gelibolu17 ,Teşekkür ederim
Eylemciğim teşekkür ederim,
Ramazan bey çok haklısınız. bende çok severim patlıcanın hatırına katlanıyorum yağınada.,
YEMEK VAKTİ AYLİN,Evet iftar sofralarına çok yakışır.
Fuat Gencal bey haklısınız. Hemde ne iştah açıcı sormayın. Çok severek yiyorum sonrada gelsin kilolar.
annemineli ,Teşekkür ederim yorumuna.

Sevgiler*

sarımutfak-hande dedi ki...

patlıcan varsa hayır demem harika olmuş ellerine sağlık hayırlı ramazanlar

CAFE PEPELA / Tavuk Suyuna Çorba Tadında dedi ki...

Ablacığım patlıcan varsa tamamdır :)
Ellerine,gönlüne sağlık.
Sevimli,sevinçli,huzur dolu ramazanlar dilerim