Çarşamba

Şımardığım an,

Geçtiğimiz günlerde Posta kutuma düşen iletiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gazi üniversitesi İletişim Fakültesi Hocalarından Funda Şenol Cantek yazıyordu. Okuyunca hem şaşırdım hemde ilginç geldi. Seve seve yanıtladım sorularını.Umarım cevaplarım işinize yarar Funda Hanım.Bir katkım olabilirse çalışmalarınıza ne mutlu bana.

 

KARDELENLER EŞLİĞİNDE CEVAPLARIM.

kardelen4bb4

Merhaba
Gazi ün. iletişim fakültesinde hocayım. Alternatif medya üzerine çalışıyorum ve bloglar da ilgi alanım. Daha öne blog yazarlığı ile ilgili yayınlar yaptım. Bugünlerde yemek blogları ve blogcuları üzerine çalışıyorum. Sizin blogunuzu, kendisi de bir blog yazarı olan ablam (leylakdali) tavsiye etti. Blog aleminde şöhretli olduğunuzu söyledi :) sayfanızı inceledim gerçekten çok keyifli bir blog sayfası.
sizin için sakıncası yoksa blog yazarlığı serüveninizle ilgili birkaç sorumu yanıtlar mısınız?
Kimliğimle ilgili bilgileri www.gazi.edu.tr adresinden iletişim fakültesinin akademik kadro listesine girerek teyid edebilirsiniz.
Teşekkürler
Doç.Dr. Funda Şenol Cantek

kirmizi-kardelen

1. Blog yazmaya nasıl başladınız? bir internet hizmeti olarak blogları
seçmenizin sebebi nedir? biliyorsunuz, internette web sayfası,
forumlar ve benzeri sosyal paylaşım ağları var? Siz niye blog açtınız?
Ayrıca, blogunuzun yemek ağırlıklı olmasına baştan mı karar
vermiştiniz, yoksa zaman içinde yemek bloguna mı dönüştü?

CEVAP:

Bir bilişim şirketinde çalışıyorum ve ürün tedarikçimiz Potakal İletişimi ararken Portakal ağacını buldum ve her gün takılmaya başladım.Diğer bloğlarıda keşfedince bende yazabilirmiyimki düşüncesiyle başladım blog yazmaya.

Blog oluşturmak çok kolay hazır şablonlar en acemilere bile güzel bloglar oluşturma şansı veriyor.

Blog yazarları bana göre karşılıksız tüm bilgi ve becerilerini okurlarıyla paylaşıyor. Bu paylaşım beni etkiledi.

Değişik yemekleri yemeyi ve yapmaya çalışmayı seven biri olarak tabii sunumada önem veriyorum.En baştan karar verdim yaptığım yemekleri paylaşmaya ve bu düşünceyle yemek blogu açtım.

2.Blogunuzun adını nasıl seçtiniz?

CEVAP:

Biraz düşündüm ve o an aklıma geleni yazdım. Yeni ve güzel yemekler yapma gayretinde olmam tetikledi sanırım.

3.Blogunuz için haftada ortalama ne kadar zaman ayırıyorsunuz?

CEVAP:

Çalışıyor olmam ve evdeki sorumluluklarım nedeniyle En az 1 gün blogumla ilgilenmeye çalışıyorum.

4.Blogunuza ayırdığınız zaman ev işlerinden, sosyal yaşantıdan, aile
sorumluluklarından çalıyor mu? zaman zaman böyle bir eksiklik
hissediyor musunuz?

CEVAP:

Hayır böyle hissetmiyorum. Bu da sosyal bir ortam ve paylaşım. Kendime ayırdığım kaliteli ve güvenli bir zaman olarak görüyorum.Beni mutlu kılıyor.

5.Takipçileriniz sizin için ne kadar önemli? düzenli olarak yazmazsam,
hayal kırıklığına uğrarlar, benin bloğuma yönelik ilgi azalır diye
düşündüğünüz oluyor mu? Onların yorumları, tepkileri, eleştirileri
sizi etkiliyor mu?

CEVAP:

Blog dünyasının en cezp edici yanı tabiî ki takipçilerim.Sürekli yeni yazılarımla karşılarında olmak istiyorum ve yazamazsam endişeleniyorum.Ve tabiî ki ilgileri azalıyor güncellemezsem blogumu. Onların yorumları beni motive ediyor.Kendimi önemli hissediyorum.

6.Blogunuz aracılığıyla yeni bir sosyal çevreniz oldu mu? yeni
arkadaşlıklar edindiniz mi? bu arkadaşlıklar buluşmalarla gerçek
hayatta da sürüyor mu?

CEVAP:

Blog dünyasındaki pek çok blog yazarıyla arkadaş olduk gerçekten.Birbirimizin yaşantıları hakkında bilgi edindikçe daha özel yazışmalarımız oluyor.Bu arkadaşlıklar benim için buluşmalarla devam edemiyor.Ama biliyorumki pek çok blogger buluşup sohbet ediyorlar.
7.Bloglar arası etkinliklere katılıyorsunuz sanırım. bu etkinlikler
sosyal ilişkileri ne yönde etkiliyor? blogcular için ne anlam taşıyor
sizce?

CEVAP:

Evet bloglar arası etkinliklere zaman zaman katılıyorum.Bir toplulukta var olabilmek hazzını yaşatıyor bana.Bu etkinliklere katılmak ziyaretçilerimin artmasını sağlıyor ve bende yeni bir çok arkadaşla tanışıyorum bu sayede.
8. Blog cular arası rekabetten söz edebilir miyiz? siz ara sıra da olsa
rekabet hissine kapılıyor musunuz?

CEVAP:

Evet rekabet çok fazla var. Doğasında var insanın zirvede olmak isteği. Burada söz konusu olan yetenek yada emekten daha fazla imkanlar ve web bilgisi. HTML kodlarıyla oynayıp görsel unsurları değiştirip iyi bir dizaynla okuyucularınızı cezp etmeniz mümkün. Sadece bu bilgilerle webden bulduklarını paylaşıp reyting yapan çok fazla. Buda bir yetenek tabii.

Çok emek gerektiren bir yemeği güzel fotoğraflayamadığınızda okuyucunuzla paylaşsanız da fazla ilgi çekemiyorsunuz.

Bende rakiplarimle yarışamayacağım hissine kapılıyorum tabii.

9.Yemek yaptıktan sonra fotoğraf çekmeyen yok gibi. Fotoğraf çekmek
(özellikle de yemeğin yapılışı sırasında çekilenler) yemekten alınacak
zevki azaltıyor mu sizce? Yoksa bazen insanlar bir yemeği sırf
fotoğrafını çekip yayınlayabilmek için mi yapıyorlar?

CEVAP:

Aslında fotoğraf çekmek bir sanatkârlık bilgi beceri işi. Tabi uygun fotoğraf makineleri ve lenslere sahip olmayı da gerektiriyor. Bunlar öyle pahalı ki biz amatörler için yanına yaklaşmak bile zor.Blogda yayınlanan güzel çekilmiş bir resim tarifi ikinci plana atabiliyor. Görsel açıdan tabakda iyi durabilecek yemekleri yapıp resimleyip bloglarında paylaşanlar çok.Ama o yemeği yapmak yada yemek istemezsiniz çogu zaman bunlarla karşılaşabiliyoruz.

10.Kadın blog yazarlarının sayısı günümüzde çok arttı. siz bunu neye
bağlarsınız?

CEVAP:

Erkek hakim bir toplumda yaşayıp ekonomik sıkıntılar çekiyorsanız.Gezip görmek yada fikirlerinizi paylaşmak çok kolay olmuyor.Blog dünyası sınırları olmayan içinizdekileri yansıta bileceğiniz bir ortam.Üstelikde insanlar sizi sokakda görseler tanımazlar.Eleştiri yada baskı hissetmeden dilediğinizce yazabileceğiniz imkanlarınız var. Bu durum kadınları özgür ve kendine güvenli yapıyor.

11. Yemekteyiz, türünden programlarda kadın yarışmacıların yanına,
eşcinsel olduklarını hissettiren erkekler de koyuyorlar. Yemek yapmak
kadın işi olarak görüldüğü için, bir erkeğin yemek yapması hoş
karşılanmayacağı için mi böyle oluyor sizce? o tür programlar için ne
düşünüyorsunuz?

CEVAP:

Çok güzel yemek yapan erkekler var. Ayrıca ünlü aşçıların çoğuda erkek. Bence medya tamamen reyting uğruna tepki yada ilgi çekecek hiçbir yeteneği olmayan kameralara oynayan insanları çıkarıyor bu programlara. Zaten gerçekte kimse yemeklere göre karar vermiyor. Tek amaç var para yada ödülü kazanmak. Kalitesiz ve zaman çalan programlar bunlar.

12.Blogunuz ustaca dizayn edilmiş. bunun için teknik yardım alıyor
musunuz? sanırım kendinizi bu konuda yetiştirmişsiniz? sizce bu aracın
teknik zorluklarıyla karşılaşıp onları aşmak kadınlara bir özgüven ve
yetenek kazandırdı mı?

CEVAP:

Gerçekte çokda güzel değil dizaynım.Ben böyle düşünüyorum ve çok sık değiştiriyorum .Bu dünyaya dalınca çıkamıyor insan.Bir ara bloğuma yeni tarifler eklemekden daha çok dizaynımı nasıl değiştirebilirim dersleri alıyordum.(Yine web den) Bu amaçlada birkaç tane daha deneme blogu açtım.Öğrenmenin yaşı yok .Bu dünya da sınırda yok.Gereken tek şey merak ve denemek.

Başarmak duygusu çok üst düzeyde bir haz veriyor bana. Bu güven günlük hayatta başka başarılarıda beraberinde getiriyor. Kişisel gelişim sağlıyor çünkü.

13. Geçenlerde türkiyenin en iyi 50 kadın blogcusu seçilmiş. sizin
böyle bir yarışta yer almak gibi amacınız olabilir mi? çünkü siz de
oldukça faal ve yetenekli birisiniz.

CEVAP:

Evet, bu bloğculardan bazılarının sıkı takipçisiyim. Onlar adına da gurur duydum ve birazda imrendim. Elbette böyle bir yarışta yer almak isterdim ama yeterli donanıma sahip değilim.İyi bir fotoğraf makinası bile alamadım.Web dünyasında görsellik ön planda.Birde zaman ayırmak gerek.Ben günde 10 saat çalışıyorum.Evliyim ve evimede zaman ayırmalıyım.En iyilerle yarışmaya kalkmak kolay değil.

14.Sizin beğendiğiniz, hatta örnek aldığınız bloglar var mı?

CEVAP:

Evet çok beğendiğim bloklar var.

Devletşah

Portakal ağacı

Gece

Bizim pastane

Evcini vs

15.Bazı yemek blogcuları sipariş ve satış ile bloglarından gelir de
elde ediyorlar. siz de böyle bir proje düşünür müsünüz? sizce bu tür
işler, kişisel geliri olmayan kadınlar için bir imkan yaratabilir mi?

CEVAP:

Bu tür blogcuları takdir ediyorum. Örneğin burçinin denemeleri.Çalışma hayatım bitince kesinlikle bir pasta salonu işletmek isterim.Ev kadınları için gerçekten güzel bir gelir kapısı. Ekonomik ve sosyal olarak çok iyi imkanlar sağlayabilir.

Kolay gelsin

Sevgilerimle*

sari-kardelen-resmi

7 yorum:

funda dedi ki...

başarılarının devamını diliyorum :)

derya dedi ki...

Hadiye'ciğim Funda hanım sağolsun benlede röportaj yapmıştı ama ben
yayınlamamıştım:))Kucak dolusu sevgiler...

HADİYE dedi ki...

Selam Fundacım,

Ne başarısı?Blog dünyasının starları varken...Bizler böyle küçük şeylerle avunuruz.

HADİYE dedi ki...

Deryacım Merhaba,

Araştırma yaptığına göre funda hanım bir çok blog yazarıyla görüşmüştür sanırım. Keşke cevaplarını yayınlasaydın.Bu vesileyle bizlerde bilgi sahibi olurduk.

hilal dedi ki...

aman da aman benim annemde web dünyasında fırtınalar estirirmiş:))
ellerine sağlık annecim emeklerinin böyle karşılık bulması ne kadar güzel.. öpüyorum seni çok çok

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

canım hadi bakalım ünün üstüne ün kattın :)
başarışların devamını diliyorum canım..
sevgiler

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım funda hanım la röportajın gerçekten çok güzelll ...