Biraz geç kaldım ama Muharrem ayının son hafta sonu nihayet aşuremi pişire bildim. Tarifini herkes biliyor.Ancak küçük ayrıntılar lezzeti gerçek anlamda etkiliyor.Bu detaylardan bahsedeceğim. Ben aşurenin üzerindeki yemişleri aşureden daha çok severim. Bol bol her yemişten eklemeye çalıştım.
Aşurenin Nuh Peygamberin A.S pişirdiği bir yemek olduğuna inanılır ve 40 çeşitten meydana geldiği söylenir.Kırk çeşit'e ulaşmak zor ama elimden geldiğince çok çeşitli yapmaya çalıştım.Yinede yarısına ancak ulaşabildim.Aşağıdaki malzeme ile 25 Kâse aşurem oldu.
İçindekiler:
- 2 Su bardağı buğday,
- 1,5 Su bardağı nohut,
- 1,5 Su bardağı kuru fasulye,
- 2 Kahve fincanı pirinç,
- 100 gr konserve mısır,
- 250 gr kuru incir,
- 150 gr kayısı,
- 100 gr kuru üzüm (sarı izmir)
- 1 Portakalın kabuğu,
- 2 YK kuş üzümü,
- 5 Su bardağı şeker,
- 3 Adet karanfil,
- 1/2 çay kaşığı tuz,
- Su.
Üzerinin Yemişleri:
- Ceviz,
- Fındık,
- Nar,
- Tarçın,
- Çam Fıstığı,
- Susam,
- Kuş Üzümü,
- Toz Fıstık,
- File fındık,
- Bir gece önce buğdayı iyice ovarak duru su elde edene kadar yıkadım.
- Pirinci de aynı şekilde yıkadım.
- Aşure tenceresine buğdayı koyarak üzerini yaklaşık dört parmak geçecek kadar su ilave edip kaynayınca tenceredeki suyu süzdüm.
- Tekrar su ilave edip pirincide ilave ederek tekrar kaynattım. Kaynayınca ocağı kapattım.
- Büyükçe bir örtü ile sardım onun üzerini de battaniye ile sıkıca sardım.
- Nohut ve fasulyeyi de yine akşamdan haşladım.
- Ertesi gün sabah aşure tenceresinin kapağını açtığımda buğdayların patlak patlak olduklarını gördüm.
- Fındık, çam fıstığı, ceviz ve susamı 180 ºC fırında 5 dakika fırınladım.
- Kuru kayısı , kuru incir ve kuş üzümünü bir güzel yıkayıp mutfak bezi arasında iyice kuruttum.
- Tencereye malzemenin iki katı kadar sıcak suilave ederek ocağa yerleştirdim.
- Kaynamaya başlayınca önce nohut, fasulye ve mısırı ilave ettim.
- Azaldıkça sıcak su ekledim.
- Karanfili pirinç havanda toz haline getirip ilave ettim.
- Portakal kabuğu rendesini ,incir ve kayısıyı üzümüde ilave edip dibi tutmaması için aralıklarla sürekli karıştırdım.
- Son olarak tozşekeri ilave edip karıştırdım.
- Şekerli olarak da yine 5-10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapattım.
- Sıcakken kaselere boşalttım.
- Hafif ılıyınca süsleme malzemeleri ile süsledim.
GÜN IŞIĞI ve GÜNEŞ IŞIĞI
Blog dünyasından severek takip ettiğim marifetli arkadaşım Yelda beni GÜN IŞIĞI ödülüne layık bulmuş. Zerafeti için kendisine teşekkür ediyorum.Bende bu ödülü kendilerini zevkle takip ettiğim tüm blog arkadaşlarıma gönderiyorum.
İkinci ödülüm Çiçeklerin dansı blogunun sahibi Emin Bey tarafından verildi.Kendisine teşekkür ediyorum. Bloğuyla çok uyumlu bir ödülü bana layık görmüş.
Bende bu ödülü ,
Canım arkadaşım Nurten’e,
ve tüm dostlarıma hediye ediyorum.
Sevgiyle kalın.
10 yorum:
hadiyecim ellerine saglık nefis olmuş afiyet bal olsun rabbim kabul etsin
sevgiler
Bu ödülü,kabul gösterme inceliğini gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim.Sevgiler...
Aşure'yi unuttum sanmayın:)müthiş,müthiş güzel ve harika bir tarif.Fotoğraf'a bak,ustayı gör:)Emeğinize sağlık olsun.Afiyet olsun.Sevgiler...
Bu akşam ikinci aşure gördüğüm blog yarın ikinci defa yapacağım valla. Öyle güzel görünüyorlarki elinize sağlık, üzerinide çok güzel süslemişsiniz..
iyi geceler canım sevgiler selamlar
allah kabul etsin , daha nice senelere.
Sevgiler,
Sefa
Merhaba,
Sevilciğim,Teşekkür ederim canım.Hakkaten afiyetle yedik.Aminn.Allah cc tüm ibadetlerimizi kabul etsin inşallah.
Emin Bey, o incelik size ait.Övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.
Deryacığım merhaba,
Eminim sen yapınca daha lezzetli olacaktır.Süsleme işinide iyi yapacağına inanıyorum.
Gelibolu, mesajını okuduğumda sabah olmuştu.Ama gecem iyi geçti çok şükür.Dostların dua ve iyi dilekleri çok önemli.Canım Sağol.
Lezzet sefası,
Amin İnşallah canım.Hep beraber nice yıllar görelim inşallah.sağlık ve mutlulukla.
Sevgiler*
Aşuren ne kadar lezzetli ve güzel görünüyor canım.
Ellerinize sağlık.
Ödül için seni tebrik ederim. Ben kendi adıma çok teşekkür ederim. En kısa zamanda bloguma koyucam.
Sevgiler.
allah kabul etsin.Ellerine saglık.ödülün için tebrik ederim.
Ellerine sağlık yengem.
Hernekadar yemesekde resimler okadar güzel çıkmışki yemiş kadar olduk tabii tatsaydık daha iyi olacaktıda:)
ehh napalım artık fotoraflarla kendimizi avutalım bari şu kaselere zaferle benim hemen burdan bir kaşık daldırasımız geldi...
Sevgiler
Yorum Gönder