Cuma

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

DSC00226

Bu çiçekler Kayseri-Bünyandan.Mahide ablamların bahçesinden.Her yıl sakız kabağı (Yemeklik Kabak) ekerler bahçelerine.Fideler büyüyüp ürün vermeye başlayınca bolca çiçek açar. Açan çiçeklerin bazıları döllenme olmadığından ürüne dönüşmez.Güneş yükselmeye başlayınca çiçekler kapanır ve bir işe yaramaz.Bu nedenle sabah ezanından sonra bahçeye inilir bu çiçekler toplanır.Koca bir sepet toplayıp getirir Mehmet abim. Ablam genelde dolmanın içini koca bir tencereyle önceden hazırlar ve dolapta bekletir.Hergün toplanan çiçekleri bu harçla doldurur. Küçük bir tencereye buzdolabı poşetini serer dolmaları tenceredeki poşete güzelce sıralar.Tencere dolunca poşetin ağzı kapatır ve poşeti dikkatlice çıkarıp buzluğa yerleştirir.Kışında buzluktan çııkararak aynı tencerede pişirir.Bu aradada buzluğa konan hazır dolmalar pişirilmek üzere tüm aileye dağıtılır.Geçen sene Amerikaya bile götürdü.

Resimdeki kabaklar dondurucudan çıkarılıp pişirildi.

Ben size ablamdan aldığım tarifi yazacağım.

Malzemeler;

  • kabak çiçekleri ( 15-20 adet )
  • 2 su bardağı pirinç (Yada her çiçeğe 1 tatlı kaşığı)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • tuz-karabiber ,kırmızı biber ve nane
  • 2 adet kuru soğan,
  • yarım çorba kaşığı domates salçası yada 2 domates rendesi.

Yapılışı:

  • çiçekleri bol soğuk suda yıkayalım.
  • Kabak çiçeğinin içindeki tohum şeklinde olan kısmını ve dışındaki sakallarını dikkatlice çıkaralım.
  • Tenceremize yağı alıp üzerine,çok ince kestiğimiz soğanları koyalım ve kavuralım.
  • Daha sonra yıkadığımız pirinçleri atarak yağda kavurmaya devam edelim ve tuz ekleyelim.
  • Salçayı ve baharatlarıda ekleyelim.
  • Peşinden sıcak su ilave edilir  pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Kabak çiçeklerinin içine dolduralım.
  • Kabak çiçeklerinin uç kısmını boğça gibi birbirinin üzerine gelecek şekilde kapatalım.
  • Tencerenin dibine bir tabak koyup dolmaları üzerine sıralayalım.(tencereye yapışmaması için)
  • Üzerine 1 fincan zeytin yağ gezdirip dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ve çok az tuz atalım.
  • En üste bir tabak daha kapatalım önce harlı kaynayıncada kısık ateşte 15-20 dakika pişirelim.
  • Soğumadan tencereden çıkarmayalım.  

Afiyet Olsun

 

DSC00225  DSC00224 DSC00228  KABAK ÇİÇEĞİ

12 yorum:

zarpandit dedi ki...

işte bu dolmayı tadını yapılışını cok merak ediyorum..
tatlımıdır?çiçek pastada kurabiyede yedim ama dolmada nasıldır:)

canım benim bugun tum gun dısardaydım donemedim sana anca şimdi geldim eve istanbul trafiği sadece anamı değil tüm sülalaemi ağlattı :)

fermoda 15 ytl idi sanmıyorum fiyatlarda uc asagı 5 yukarı oynar oynars< 1-2 ytl yani..45 olan gümüş falandır..benim aldıgım duz plastık yahu 45 derseler gebertirim orda onları :)

keske daha once haberim olsayı yorumundan bugun eminönündeydim alırdım hemen gonderirdim sana:(

HADİYE dedi ki...

Gökçeciğim teklifin bile beni mutlu etti.Teşekkür ederim.
İstanbul trafiğine bir şey yapamam ama sana "Sen ağlama,Dayanamam ......" diyebilirim ancak.

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

hiç emedim ama son zamanlarda sıkça duyuyorum bu dolmayı çok merak ediyorum açıkcası.

:)den dedi ki...

Sevgili Hadiye beni can evimden vurdun. Kabak çiçeği dolması en sevdiğim ama ne yazık ki henüz yapmayı beceremediğim bir yemek:( Valla bugüne kadar hep yapıldı ben yedim. Çocukluğumdan beri bizim evde yapılır. Masaya konduğu anda tabak boşalır. Şimdi ailemden uzak olduğumdan bu şahane lezzeti nasıl özlüyorum:(
Tarifi anlatımın, fotoğraflar herşey mükemmel olmuş. Utanmasam çıkıp geleceğim kabak çiçeği dolması yemeye:))

HADİYE dedi ki...

Gökçe,Esra ve uçan martı hepinizi bekliyorum çiçek dolması yemeğe.
Lütfen gelin yapayım sizede.Sevgiler.

durutarifler dedi ki...

Bayıla bayıla yediğim bir lezzet. Bu arada tariflerinizi ne kadar ayrıntılı yazıyorsunuz. Ellerinize sağlık

Handece Lezzetler dedi ki...

Merhaba,
Harika gözüküyor buradan .Ben kabak çiçeği dolmasına bayılırım,bildiğim kadarıyla Ege taraflarına ait bir tat bu..Ellerinize sağlık,ilk fırsatta ben de deneyeceğim..

Unknown dedi ki...

Mükemmel tat :D

Adsız dedi ki...

Hadiye ablacım ben bunun bulgurlusunu yapıyorum denemeni tavsiye ederim oda süper oluyor

HADİYE dedi ki...

Evet haklısın Pelinciğim. Bulgurlada bambaşka güzel oluyor. Hafiftende acılı olursa oofff müthişş..

Adsız dedi ki...

bolca kurusoğan karabiber süt bulgur ve zeytinyağı ile kabak güllerini dolduruyorum nefis bir tadı oluyor Hadiye abla kazana bekliyorum bigün annem biriktirsin gülleri gidip yapalım beraber

HADİYE dedi ki...

Tamam pelinciğim İnşaallah. Annene sevgilerimi ilet lütfen.