Pazartesi

BRİOCHE (Fransız Ekmeği)

BRİOCHE (Fransız Ekmeği)

DSC00101

cafefernando 'nun takipcisiyim.Yaptığı ilginç yiyecekler ve sunumlar beni sürekli izlemede kalmaya itiyor.Acizane onun tariflerinden olan bu ekmeği bende yaptım ve anlattığı kadar güzel oldu.Tarifin orjinali onun sayfasında var .Bende tariften anladığım kadarıyla uyguladıklarımı yazıyorum.

Malzemeler

  • 1/3 su bardağı ılık su
  • 1/3 su bardağı ılık süt
  • 1 paket Küçük yaş maya
  • 3,5-4 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 Y.K şeker
  • 340 gram tereyağı, oda sıcaklığında, yumuşak ve 12 eşit parçaya bölünmüş
  • Üstüne sürmek için 1 adet yumurta
  • Susam.

    Yapılışı

  • Su, süt , şeker ve mayayı büyük bir yoğurma kabında karıştırıp 10 dakika bekletin.
  • Unu ve tuzu ekleyip 2-3 dakika boyunca yoğurun.
  • Teker teker yumurtaları ekleyip yoğurma işlemine devam edin.
  • Tereyağı parçalarını teker teker eklemeye başlayın.
  • Hamur artık kabın kenarlarına yapışmamaya başladığında hazır olmuş demektir.
  • Üzerini temiz bir mutfak havlusuyla kapayın ve oda sıcaklığında 2 katına çıkana kadar bekleyin (yaklaşık 1 saat).
  • Bu bir saatin sonunda hamura tepeden bastırın ve havasını alın. Ardından üzeri kapalı bir halde buzdolabına koyun ve her 30 dakikada bir çıkarıp aynı işlemi tekrarlayın (toplam 2 saat boyunca 4 kere tekrarlanacak).
  • Bu süre sonunda hamurun kabarması durmuş olacaktır. Üzeri kapalı bir halde ertesi güne kadar buzdolabında saklayın. Ertesi gün hamurun yarısını kesip buzdolabı poşetine koyup buzlığa koydum.
  • Kalan yarısınıda 22cm çapında yuvarlak bir fırın kabına cenk'in tarif ettiği gibi yerleştirdim.
  • Hamurların üzerine temiz bir mutfak havlusu serip 2 saat boyunca oda sıcaklığında kabarmalarını bekleyin.
  • Bu arada fırınınızı 200 C’de önceden ısıtmaya başlayın. 2 saatin sonunda 1 çorba kaşığı su ile beraber çırpılmış yumurtayı fırça yardımıyla hamurların tepesine sürün. Sürerken bastırmamaya dikkat edin; hamur çok yumuşak olduğu için çok bastırırsanız toplar göçebilir.
  • 30-35 dakika boyunca fırının orta katında pişirdikten sonra kalıpları fırından alıp oda sıcaklığına gelmeleri için bekleyin.

Not:Buzluğa kaldırdığım paarçayı pazar sabahı piişirmeye karar verdiğim için bir gece önceden paketli haliyle buzdolabı kısmına koudum, ertesi gün de yuvarlayıp yine oda sıcaklığında 2 saat kabarmasını bekledim ve pişirdim harikalardı.Tavsiye ederim.

    DSC00099 DSC00100DSC00102DSC00103
Technorati Etiketleri: ,

ŞEMSİYELİ

3 yorum:

Adsız dedi ki...

MRB TEYZECİM,HARİKA GÖRÜNÜYOLAR NEYE BAKCAĞIMI ŞAŞIRDIM..:))
MAŞALLAH TEYZEM ALLAH GÜCÜNÜ KUVVETİNİ ARTIRSIN.YİNE HARİKASIN
ÇOK ÖPÜYORUM SENİ.
AYŞEGÜL

HADİYE dedi ki...

Merhaba Ayşegülcüğüm,

Kahvaltı sofrasını hatırladınmı? Seninle yaptığımız kahvaltı. :)
Yorumuna teşekkür ederim.Bende seni öpüyorum.

Adsız dedi ki...

EWET EWETT HATIRLADIM:) ÇOK LEZİZ OLMUŞLARDI ELLERİNE SAĞLIK RABBİM GÜCÜNÜ KUVVETİNİ ARTIRSIN