Bir sofraya davet edildiğinizde özenle hazırlanmış bir yemek masası sonrasında aklınızda kalan yemeklerden aldığınız lezzettir. Damağınızda kalan tat yerken ayrı bir lezzet, sonrasında ise mutluluktur. İşin sırrı yemeği yaparken içine katacağınız sevginizdir aslında…. Sunarken göstereceğiniz hafif bir tebessüm ve misafirlerinizle paylaşacağınız tatlı bir muhabbettir sizi unutulmaz yapan.
Sunumu tadı ve içindeki sakılı hazinesi ile yapımı kolay masrafsız ve şık görüntüsü albenisi yüksek bir kurabiye ve sizi mahcup etmeyecek bir lezzet. İçine yerleştirilen lokum, dışındaki fındık, pişerken eve yayılan hoş kokular daha sofraya gelmeden çekiyor insanı kendine. “ Kişi dışındaki ile karşılanır,içindeki ile uğurlanır “ der büyüklerimiz. Deneyin pişman olmayacaksınız.
Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyilda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla 'Turkish Delight' adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.
Malzemeler:
- 250 gr margarin yada tereyağ yumuşatılmış,
- 1 Su bardağı pudra şekeri (Tatlı sevenler çoğaltabilir)
- 1 Adet Yumurta (Sarısı içine beyazı dışına)
- 2 Yemek kaşığı yoğurt
- 200 gr mısır nişastası
- 1 Paket kabartma tozu
- 1 Paket vanilya
- Aldığı kadar un (320 gr kadar)
- 20 Adet lokum (tercihen güllü)
- Süslemek için yarım su bardağı kırılmış fındık
- yumuşak margarin ve şeker iyice karıştırılır.
- Yumurtanın akı ayrılır.
- Sarısı yağlı şekerli karışıma eklenir.
- Diğer malzemelerde eklenir.
- Yumuşak bir hamur elde edilir.
- Hamur dörde bölünür.
- Her parça 50 cm lik rulo yapılır.
- Hafif unlu zeminde,
- Merdaneyle açılır.
- Uzunlamasına dörde bölünen lokumlar içine dizilir.
- Hamur kapatılarak yeniden rulo yapılır.(Aynı uzunlukta kalmasını sağlayın)
- 2.5 parmak genişliğinde kesilir.
- Önce yumurta akına sonra fındık kırığına sadece kenarları batırılır.
- Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
- 180 derecede Pembeleşmeden pişirilir.
- 46 adet kurabiye çıktı.
- Üzerine bolca pudra şekeri serpincede güzel oluyor.
Tarif için teşekkürler mueddibe’s
30 yorum:
harika harika tek kelime ile harika olmuş canımm ellerine sağlık ilk fırsatta kızımın okulu için yapacağım
güzel bir hafta dilerim
sevgiler
Canım ellerine sağlık muhteşem olmuş yanlız ta
rifi göremedim:))Mutlu haftalar kocaman öpüyo
rum...
Tatlım ilk defa böyle şahane bir kurabiye ile karşılaşıyorum..Tadına bakmayı inan çok isterdim..Ellerine sağlık canım arkadaşım..
Sevgiler...
ellerinize sağlık.çok güzel görünüyor
Ooo harika olmuş canım ellerine sağlık...
Günaydınlar;
Görüntü çok güzel, Ancak tarifini göremedim. Bana yardımcı olumusun? Kendine iyi bak. Herkese selam.
Hadişim kurabiyenin sadece resimlerini değilde yapılışınıda yollasan denerdim çok güzel görünüyorlar. Öpüyorum
Sevilciğim hem kızın mutlu olur hemde okulda yiyenler beğenir.Şık bir sunum yap tabii.
Sevgiler*
Deryacım güzel yorumun için teşekkür ederim.Sanada mutlu haftalar.Tarifi yayınladım bakabilirsin.
Sevgiler*
Damak Tadı merhaba,
Aman efendim sizin yaptıklarınızın yanında benimki ne olurki.Beğenmene sevindim.Misafir ol gel bana kurabiye yapayım sana.
Sevgiler*
umutluhayat ,
Teşekkür ederim Güzel yorumuna.
Sevgiler*
Pembe Tatlar, Aman efendim hoş geldiniz.
Teşekkürler
Sevgiler*
Selmacığım canım benim.Tabiki sana yardımcı olurum.Bak yayınladım tarifi.Hadi dene.Minnoşlara ikram et.İçine sevginide kat.Sende bolca var zaten.
Sevgilerimle*
Zerrinciğim Dostum arkadaşım,
Tarifi yayınladım.Denemelisin.Güzel yorumuna teşekkür ederim canım.Senin lezzetli tariflerinide bekliyorum.
Sevgilerimle*
senin sitedende hep yeni tarifler duyuyorum ve de çok şaşıyorum ne hoş bir tatlı böyle ellerine sağlık
Gece ciğim merhaba,
Canım teşekkür ederim hoş yorumun için.Benimde hoşuma gidiyor.Değişik sunumlar hazırlamak.
Hadişim canım tarif harika hele içinde güllü lokum oldumu aman efendim ömrün gül kokularıyla dolsun.
hadiye ablacım kurabiyelerin harika görünüyorlar tıpkı benimkiler gibi:)yapılışında ki ayrıntıyı paylaşman ise ayrı bir incelik.ellerine sağlık!
sevgiler.
Merhaba Hayrunnisa,
Tarif senin ama seninkiler kadar güzel olmadılar. Resim bulanık net değil. Ama idare eder işte. Fotoğraf makinası çok önemli biliyorsun. Teşekkür ederim bu kurabiyeyi paylaşımın ve ziyaretin için.
Tatlım çok teşekkür ederim ilk fırsatta deniycem kocaman öpüyorum...
hem anlatım ,hem tarif miss gibi:)
Hadiye'ciğim,
Lokumlu kurabiye deyince aklıma Büyükada'daki fırının kurabiyeleri geliyor. Başka nerede yemiştim diye düşünüyorum. Bir yerlerde daha yedim ama nerede???
Kurabiyelerine bayildim. Ne kadar sahane olmuslar, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.
Elerine sağlık kurabiyelr harika olmuşlar hadiyecim...
Ruşeymi uncudan aldık bazı uncularda bulunuyır..
Hadiye'ciğim,
Bekliyorum bizim yüzükleri takmaya. Kirazlar senden ama!
Canim merhabalar, ellerine saglik cok degisik bir lezzet olmus,
sevgiler....
ellerinize sağlık, hiç rastlamadım bu kurabiyeye,
ama Tv de saray tanıtım programlarında bazı, eski kültürlere ait lezzetleri dinliyorum.
geleneklerimize sahip çıkmanız ne hoş..
sevgiyle.
Gel şekerim bekliyorum! (Önceden haber ver de sipariş edeyim güzellerden.)
ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN....
Pembedüşbahçesinin etkinlikleri devam ediyor...
Bu defaki etkinliğimizin adını siz koyacaksınız:)
Size üç malzeme veriyoruz Muz, Kahve ve Çikolata bu üç malzemeyi kullanarak kek,pasta vs. aklınıza ne geliyorsa paıyorsunuz ve pembedusbahcesi@gmail.com adresine gönderiyorsunuz...
Detaylı bilgi için blogumuzu ziyaret ediniz...
SON KATILIM 30 NİSAN...
SEVGİLER:)
Enfes görünüyor..!
Hayrünnisa arkadaşımızın sayfasında da görmüştüm,mutlaka deneyeceğim,diye not etmişim zihnime..
Yapılışını da fotoğraflaman çok iyi olmuş,ablacığım..İnşaAllah yarın yapacağım
Ellerine,gönlüne sağlık..
Sevgilerimle..
Yorum Gönder