UNSUZ MAYALI
Bu cumartesi Hatice lerde bizde olduğundan güzel bir kahvaltı hazırlayayım dedim.Bizim evde mayalı çok sevilir her öğüne yapsan bayılarak yerler.Mayalı alacada çok bilinen ve sevilen bir yemektir.Un ,su,maya ve tuz ile yumuşak bir hamur yoğurup mayalanınca küçük bezeler alarak tabak büyüklüğünde elle açılıp sac da veya teflon tavada yağsız pişirilir ve sıcakken tereyağla yağlanır.ama ortalıkda çok batar.biraz zahmetli anlayacağınız.Ama bununda kolayı var kek yada krep kıvamında aynı hamuru hazırlayıp teflon tavada çok kolay pişirebilirsiniz.İşte tarifi.
İçindekiler:
- 4 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1/2 yaş maya
- 1 yemek kaşığı tuz (silme)
- 3 kaşık tereyağ (donmuş)
Ilık suyda maya eritilir elenmiş un ilave edilir.Üzerine tuzunuda atıp yumurta çırpacağı veya mikserle çırpılır.Koyu kıvamlı bir hamur elde edilir.çok koyu olursa biraz daha su katabilirsiniz.Kabın ağzı kapatılarak 30 dakika 1 saat beklenir hamur köpürmeye başlayınca mayalanmış demektir.Küçük bir kepçe yardımıyla hamurdan alınarak ısıtılıp 1 çay kaşığı sıvı yağla yağlanmış (bir sefere mahsus)küçük krep tavasına daireler çizerek hamur yayılır.Arkası kızarınca hamur spatula ile çevrilerek diğer yüzüde pembeleşene kadar pişirip tavadan alınarak büyük bir servis tabağına konur.Üzerine sıcakken tereyağ sürülür.Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder