Perşembe

SÜTLAÇ

SÜTLAÇ

ABLAMIN TARİFİ

Bayram öncesi bize kalmaya gelen ablam ve Mehmet abim onbeş günlük bir saltanat yaşamamızı sağladılar. Ablamın yaptığı sütlaçlar eşim kızlarım ve benim tarafımdan beğenilerek yenildi. Tabii hemen yapmasını öğrendim ve sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Öğrendiğim tarife göre evde defalarca yaptım bu sütlaç’ı. Bu kezde işyerimde arkadaşlarım için pişirdim Öğle yemeğinde de afiyetle yedik.Artan sütlaçların resmini çekmek istediğimde kalan kaseler buzdolabında yoktu.Tabii hemen Ahmet abinin saklamış olacağını düşünerek aramaya başladık.Tarık balkonda yaptığı keşifte sütlaçları buldu .Meğer soğuması için balkonda bırakmış Ahmet abi !!! Tabii üzerleri örtülüydü resmini çekebilmek için açtık.

Bir kaseyi tarçınladıktan sonra Tarık’ın cep telefonuyla resmini çektik ve Coşkun beyde akabinde yemek üzere gönüllü poz verdi.

İçindekiler

  • 1 Litre süt,
  • 1 Su bardağından bir parmak eksik Pirinç
  • 1 Su bardağından bir parmak eksik Şeker
  • 1,5 Su bardağı su

Hazırlanışı

  • Pirinci ayıklayıp, iyice yıkayalım
  • 1,5 su bardağı su ile ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirelim. Pirinçleri ara sıra kontrol ederek dibine tutmasını engellemek için karıştıralım.
  • Pirinçler patlak patlak olup ta suyunu çekince üzerine sütümüzü ilave edelim ve yaklaşık yarım saat sütle pirinçlerimizi özleşene kadar pişirelim.
  • Kaşığımıza sütler pütürlüklü bir şekilde yapışıyorsa olmuş demektir.
  • Bu aşamada şekerimizi ilave edelim. Daha önce şekeri ilave edersek uzun süre pirinç ve şeker beraber kaynayınca pirinçlerin sertleşmesine neden olurlar.
  • Şeker önce sütlacın kıvamını sulandırsa da 10 dakika içinde yeniden toparlayıp koyulaşmayı sağlar.
  • Kâselere paylaştırırken birazcık yukarıdan dökersek üzerinde oluşan hava kabarcıkları güzel bir görünüme neden olurlar

Notlar

  • Bu ölçülerle içi bir kepçe malzeme alan 9–10 kâse çıkıyor.
  • Arzu ederseniz üzerine tarçın çok yakışıyor.

1 yorum:

hilal dedi ki...

hmm hmm amanda aman mükemmel olmuş cidden sütlaçlar. şekeri kıvamı tam yerinde ellerinize sağlık efendim:))